marți, 21 aprilie 2015

La revedere!Cetăţeanul Popescu – aşa cum l-aţi cunoscut voi – şi-a cam trăit traiul.

A plecat, acum… oho! aproape 7 ani, dintr-un loc al durerii. L-am creat ca pe un alter ego al meu pentru că aveam nevoie să-mi exprim suferinţa, ca să nu mă sufoc. Şi-a făcut treaba – iată-mă, 7 ani mai târziu, încă în viaţă. O altfel de viaţă.

Popescu şi-a făcut prieteni (probabil şi duşmani, dar aceştia au fost înţelepţi şi l-au lăsat în pace), a plâns cu ei, s-a bucurat cu ei, a împărtăşit cu ei dulcele şi amarul unei vieţi de depresiv în România, fără ca cineva să facă vreodată din această tulburare o definiţie a Cetăţeanului. Iar pentru înţelegerea şi suportul primit, el şi eu suntem deopotrivă recunoscători.

Popescu mi-a relatat povestea, câtă vreme a fost ceva de relatat. Când povestea s-a schimbat în aventură, Popescu a început să şovăie, pentru că el cunoaşte dureri, nu şi bucurii. Aşa s-a născut el, din dureri, suferinţe, arsuri de suflet şi ruguri pentru îngeri căzuţi. Când rănile au prins a se cicatriza, când pământul nu a mai muşcat tălpile care-l călcau, când crivăţul a încetat a mai bate, Popescu s-a trezit, confuz şi speriat, fără raţiunea de a mai exista.

Acum, Popescu mai poate fi doar martor mut al aventurii. Recunoştinţa mea pentru el nu poate fi ştearsă. Nici pentru voi, cei care m-aţi ţinut în viaţă.

Dar acum Cetăţeanul Popescu, copilul rănit al lumii sale, trebuie să meargă într-un loc fără durere şi întristare (şi nu, nu ăla biblic!) – acasă.

Îi va lua locul un drumeţ la fel de biblic, dinspre întunericul sufletelor arse înspre lumina tămăduitoare a conştiinţei vii. Un drum lung, pe care îmi doresc să îl parcurg tot împreună cu voi.